Tradueix

Eutanàsia

Amb motiu del cas de l'Ángel i la Maria José s’ha obert camí un ampli debat en la societat espanyola sobre la despenalització de l’ajuda al suïcidi o eutanàsia, a contrapèl del que desitjaven els partits de la dreta i la conferencia episcopal.

Catalunya, a través del seu parlament, va portar la proposta al Congreso de los Diputados, però les murrieries de PP, C’s, convergència i PSOE han fet arribar els fets fins a un límit insostenible per aquest matrimoni, en el que la Maria José patia esclerosi múltiple des de feia 30 anys.

Què en pensem nosaltres de l'eutanàsia? Pel que jo sé, pràcticament la totalitat dels ateus i agnòstics estem a favor de la seva regulació amb caràcter progressista, obert i modern. Com que el tema ha agafat els partits en mode «campanya electoral», tots han cantat a cor —excepte el PP— que de seguida faran una llei on resoldran l’assumpte. Potser sí, potser no, les experiències viscudes fins avui ens diuen que no està gens clar. El poder de l'església és molt gran i la seva mà molt llarga.

Caldrà, doncs, estar amatents per exigir als partits que compleixin i que l'església no es fiqui en les consciències dels ciutadans i ciutadanes. Cal recordar-li que durant segles ha estat cremant bruixes, beneint exèrcits i matant heretges i que si la vida d'aquelles persones va ésser arrabassada sense contemplacions, els que avui exigeixen l'eutanàsia ho fan en una situació de desesperació inaguantable i amb plena consciència del que volen.

Recomanem complimentar el document de darreres voluntats que podeu trobar als centres de salut, als notaris i a la Associació per una Mort Digna, que ha fet —i segueix fent— un treball excel·lent, i als qui des d’aquí felicitem i desitgem que segueixin fent triomfar la llibertat de consciencia per sobre dels perjudicis religiosos.

Una abraçada ben forta per la Maria José i l’Ángel.

Albert Riba
Barcelona 12 d’abril de 2019

2 comentaris:

Unknown ha dit...

És la primera vegada que contacto amb vosaltres, amics meus. No serà pas la última. No sé si declarm'en ateu o agnòstic. Partint de la base que tots els dùes de tots els pobles de la nostre terra han estat inventats per els humans tinc el dubte si aquets dùes ofreixen una "protecció" ética per soportar els mals. Està clar que ni el dèu cristià, ni Jehova ni cap altre intervé per resoldre cap ni una de les catàstofes, que dia si i dia no afecten la nostre terra. Com els fanàtics jueus poden justificar que el seu Jehova va mirar a un altre lloc quan Hitler va aniquilar a sis millons del seu poble preferit? Perque avui moren centenars de mils persones arreu de tot el planeta i moltes vegades "en el nom de "dèu"? Com els indis d'Amèrica reduïts a la força per les tropes de catyòlica reina de Castilla Isabel. Preguntes i més preguntes actuals i de tota la vida.

Albert Riba ha dit...

Si amic meu les contradiccions manifestes s'amaguen sota els interessos mes innobles, que al mateix temps es tapen amb els actes mes cínics. Per cert ara ve la polèmica sobre si en Ángel es culpable de "ayuda al suicidio" o de "violéncia machista" com a forma de dissimular les vergonyes d'una societat, i d'unes religions, que volen que la tortura sigui normalitzada, sempre que es faci en nom dels deus. El dolor no es bo ni serveix mes que per avisar els humans que cal solucionar un problema de salut, si no es pot solucionar calen tractament pal·liatius, i si així o vol el pacient l'eutanàsia, el demés suplicis.