Tradueix

Reflexions atees

Adam Smith

El pobre David Hume està morint ràpid, però amb més entusiasme i bon humor reals, i amb més resignació real al curs necessari de les coses, que el que qualsevol cristià queixós hagi mort mai amb fingida resignació a la voluntat de Déu.

Albert Camus

Si Déu existeix, per a qui els capellans?.

Albert Einstein

Creure és més fàcil que pensar. Heus aquí la raó que hi hagi més creients.
Durant la infància de l'evolució espiritual humana, la fantasia va crear a Déu a la imatge del propi home. ... la idea de Déu en el pensament religiós és una sublimació del vell concepte dels déus. ... en la seva lluita pel bé ètic, els professors de religió han de tenir l'alçada d'abandonar la doctrina d'un Déu personal....
El desig de ser guiat, estimat, i secundat, s'expressa en els homes en la seva concepció social i moral de Déu... l'home que està convençut del funcionament universal de la llei de la causa no pot entretenir-se en la idea d'un ésser que interfereix en el curs dels esdeveniments... un Déu que premia i castiga no és concebible per a ell.
El que veig en la naturalesa és una magnífica estructura que només podem comprendre de manera molt imperfecta i que ha d'impregnar d'un sentiment de ‘humilitat’ a tota persona raonable. Aquest és un sentiment religiós genuí que res té a veure amb el misticisme. [...] La meva religiositat consisteix en una humil admiració de l'esperit infinitament superior que es manifesta en el poc que nosaltres, amb el nostre enteniment incomplet i transitori, podem comprendre de la realitat. [...] Vull saber com va crear Déu aquest món. Vull conèixer els seus pensaments, la resta són detalls.
Em sembla que la idea d'un Déu personal és un concepte antropològic que no puc prendre'm de debò.
La moda mística d'aquests temps, que es mostra particularment en el creixement rampant de l'anomenada teosofia i espiritualisme, per a mi no és més que un símptoma de feblesa i confusió. Com les nostres experiències consisteixen en reproduccions i combinacions d'impressions sensorials, el concepte d'una ànima sense cos em sembla mancat de qualsevol mena de significat.
Mitjançant la lectura dels llibres científics populars aviat vaig arribar a la conclusió que gran part del que relataven les històries de la Bíblia no podien ser certes. La conseqüència va ser el meu fanatisme total i excessiu pel pensament lliure, ... aquesta actitud no em va abandonar mai.
No crec en la immortalitat de l'individu i considero que l'ètica és exclusivament d'interès humà, sense cap autoritat sobrehumana darrere d'ella.
No puc concebre un Déu que premia i castiga a les seves criatures, o que té voluntat, tal com la tenim nosaltres. Tampoc vull ni puc concebre que un individu sobrevisqui a la seva mort física: deixeu als esperits febles atresorar aquests pensaments, moguts per la por o absurd egoisme.
Si la gent és creient només perquè tem el càstig i perquè espera una recompensa, llavors veritablement som un grup llastimós.
Era, per descomptat, una mentida el que vas llegir sobre les meves conviccions religioses, una mentida que ha estat sistemàticament repetida. No crec en un Déu personal i mai ho he negat, per contra, ho he expressat clarament. Si alguna cosa hi ha en mi que pot ser anomenat religiós és l'admiració sense límits per l'estructura del món fins on la ciència ha pogut revelar-nos de moment.

Albert Plà

L'única cosa que puja al cel són els pets que es tiren els cucs quan mengen les teves despulles.

Alejandro Inolfo Castro

Encara que ho hagi cagat el mateix Déu, continua sent només un tros de merda.

Ambrose Bierce

Oració: sol·licitud que hom fa perquè s'alterin les lleis de la natura en benefici propi o d'altri, tot admetent que no se n'és mereixedor.

Anatole France.

Encara que cinquanta milions de persones creguin en una ximpleria, continua sent una ximpleria.

Angel Judes

Déu no pot ser jutge, ¿o es pot presidir des de la banqueta d'acusats?.

Anónim

Déu no resideix en un cel de núvols, simplement habita en ments ennuvolades.
Diuen que la fe mou muntanyes, però en realitat la dinamita ha resultat més útil.
Els homosexuals no aniran al cel, els heterosexuals tampoc, perquè el cel no existeix.
Esquimal: ‘Si jo no sabés sobre Déu i el pecat, aniria a l'infern?’; Sacerdot: ‘No, no si no sabessis.’; Esquimal: ‘Llavors per què m'ho has explicat?’.
I Jesús els va dir, ’I qui diuen vostès que sóc?’. Ells van respondre: ‘Ets la manifestació escatològica de la base del nostre ésser, el fonament ontològic del context de la nostra individualitat revelada.’ I Jesús va dir: ‘Què?’.
La diferència entre una religió i un miratge és el nombre de persones que la comparteixen.
La ignorància, com la religió, com més lluny millor.
La religió, igual que les cuques de llum, només poden il·luminar en la foscor.
Resa el que et doni la gana però no deixis de remar cap a la riba.
Si Déu és la resposta, la pregunta ha d'haver estat molt ximple.
Si t'ensenyessin que els follets causen la pluja, cada vegada que plogués, veuries les proves que existeixen els follets.
Tu no ets bipolar. Bipolar és Déu, que li mengen una poma i s'enfelloneix, i més tard li maten al fill i els perdona.

Aristòtil

Els homes creen déus a la seva pròpia imatge, no sols quant a la seva forma, sinó també a la seva manera de vida.
Quan la ignorància és la causa d'una acció, les persones obren involuntàriament i son per això innocents, excepte en el cas en què elles mateixes siguin la causa de la seva pròpia ignorància.
No crec en Déu però estic molt interessat en ell.

Arthur C. Clarke

Pot ser que el nostre rol en aquest planeta no sigui adorar a Déu, sinó crear-lo.

Ashley Montagu

La ciència té proves però no està segura. Els creacionistes estan segurs sense proves.

Ayn Rand

Déu... un ser l'única definició del qual és que està més enllà de la capacitat de la ment humana per a ser comprès.
El que anomenem ‘Déu’, no és un concepte. En el millor dels casos, un podria afirmar que és un concepte en el sentit en el qual un dramaturg utilitza conceptes per a crear personatges. És un aïllament de característiques reals de l'home combinades amb la projecció de característiques impossibles, irracionals, que no té res a veure amb la realitat, com ara ‘omnipotència’ i ‘omnisciència’. Més encara, ni tan sols se suposa que Déu sigui un concepte: Ell és sui generis, de manera que res rellevant per a l'home ni per a la resta de la naturalesa pot suposadament, segons els partidaris d'aquest punt de vista, ser aplicat a Déu. Un concepte ha d'incloure dos o més conceptes concrets similars, i no hi ha res que sigui com Déu. Se suposa que és únic. Per tant, pels seus propis termes de plantejar el problema, han tret a Déu del camp dels conceptes. I amb tota propietat, perquè està fora de la realitat.
Em pregunta vostè: ‘Exactament, per què no creu vostè en Déu?’. Perquè no he trobat cap argument racional que secundi aquesta creença.
Que el Déu que has inventat et perdoni!.
Sóc una atea intransigent, però no una atea militant. Això significa que advoco per la Raó sense compromisos de cap mena i que lluito a favor de la Raó, no contra la religió. He d'esmentar també que respecto la religió en els seus aspectes filosòfics, en el sentit en què representa una forma primerenca de filosofia.
Tot dictador és un místic, i tots els místics són dictadors potencials.
Un místic és un home que ha rendit la seva ment en la seva primera trobada amb les ments d'uns altres. En algun moment de la seva llunyana infància, quan la seva pròpia comprensió de la realitat va xocar amb les afirmacions d'uns altres, amb les seves ordres arbitràries i demandes contradictòries, va cedir davant una por tan profunda a la independència que li va fer renunciar a la seva facultat racional.
A propòsit dels arguments dels místics respecte a Déu. Diu vostè que ‘no hem respost el que els defensors de l'argument han volgut dir’. Mai responem al que la gent vol dir, responem al que la gent diu. Vostè proclama que els místics entenen l'Univers com l'Univers Físic, i demanden una causa no física per a ell, a la qual anomenen Déu. Bé, aquí és on [L'axioma] ‘L'Existència existeix’ torna a aparèixer de nou: Sigui el que sigui el que volen dir quan diuen ‘no físic’, sigui Déu, ectoplasma, o simplement anomenem-lo X, o bé X existeix o no existeix, i si existeix, és part de l'Univers; i si els místics no volen dir realment ‘L'Univers’, és responsabilitat seva el no corrompre el llenguatge i no jugar amb equívocs.
Una moralitat mística fa impossible l'emetre judicis morals. No pots jutjar segons un estàndard incomprensible, sigui Déu, la societat o qualsevol cosa fora de la Raó. Quan et diuen ‘No tractis d'entendre què és bo, crea-ho’, quedes incapacitat per a estimar qualsevol valor, acció, persona o esdeveniment, o per a fer qualsevol elecció ferma.

Bart Simpson

Estimat Déu: paguem per tot això nosaltres sols, així que gràcies per res.

Benito Jerónimo Feijoo

La casta dels filòsofs materialistes no és nova, sinó molt antiga, sense que aquesta antiguitat serveixi per a la qualificació de la seva noblesa, sent la més mesquina de totes, ja perquè pretén envilir a l'ànima racional, degradant-la de la seva espiritualitat, ja perquè condueix de dret a l'ateisme.
Suposant l'ànima material, se'n desprèn que és mortal. Si és mortal, no hi ha per a ella més vida que la present: després tampoc —extingida aquesta— l'amenaça cap càstig per obrar malament o el motiva algun premi per obrar bé. I veu aquí lliure el fre a totes les passions: perquè ¿què poden témer d'un Déu (en cas que l’admetin) que no té cap jurisdicció sobre ells, en arribant una mort que els redueix a l'estat del no-res? Del temor d'un càstig temporal (sobre considerar-se aquest lleu cosa) els lliura l'experiència de tants facinerosos feliços. Així doncs en cas que reconeguin l'existència de Déu es fan la idea que és (com diu aquell prelat) un Déu insensible, a qui ni els obsequis obliguen, ni les injúries enutgen. Aquest és tot el sistema dels materialistes moderns.

Benjamin Disraeli

On acaba el coneixement, comença la religió.

Bertrand Rusell

Com més intensa ha estat la religió en qualsevol període i més profunda la creença dogmàtica, tant major ha estat la crueltat i pitjor l'estat dels negocis públics.
El problema de la humanitat és que els estúpids estan segurs de tot i els intel·ligents estan plens de dubtes.
Fins on puc recordar, no hi ha una sola paraula en els Evangelis en lloança de la intel·ligència.
Si tot ha de tenir una causa, llavors Déu ha de tenir una causa. Si pot haver-hi alguna cosa sense causa, tant podria ser el món com Déu, així que aquest argument no té validesa.

Cap indi Pontiac

Vingueren amb una Bíblia i la seva religió, ens robaren la nostra terra, ens enviliren l’esperit... i ara ens diuen que hauríem d'estar agraïts al ‘Senyor’ per haver estat salvats.

Carl Sagan

El primer pecat de la humanitat va ser la fe; la primera virtut el dubte.
En la ciència sol succeir que els científics diuen: ‘Saps què? Aquest és un bon argument; la meva posició estava equivocada’, i després realment canvien d'idea i mai se'ls torna a escoltar parlant de la seva antiga postura. Realment ho fan. No succeeix amb tanta freqüència com deuria, perquè els científics són humans i el canvi a vegades és dolorós. Però succeeix tots els dies. No puc recordar quan va ser l'última vegada que una cosa semblant va succeir en la política o la religió.
És corrent en moltes cultures respondre que Déu va crear l'univers del no-res. Però això no fa més que ajornar la qüestió. Si volem continuar valentament amb el tema, la pregunta següent que hem de formular és evidentment d'on ve Déu. I si decidim que aquesta pregunta no té contestació, per què no ens estalviem un pas i decidim que l'origen de l'univers tampoc té resposta? O si diem que Déu sempre ha existit, per què no ens estalviem un pas i concloem dient que l'univers ha existit sempre?.
Es diu que els homes pot ser que no siguin el somni dels déus, sinó que els déus siguin el somni dels homes.
Hem de comprendre el Cosmos tal com és i no confondre el que és amb el que volem que sigui.
I si el món no correspon en tots els aspectes als nostres desitjos, ¿és culpa de la ciència, o dels que volen imposar els seus desitjos en el món?.
La vida és només un cop d'ull momentani de les meravelles d'aquest sorprenent univers, i és trist que tants l'estiguin malgastant somiant amb fantasies espirituals.
Per què no pots convèncer a un creient de res? Perquè les seves creences no estan basades en evidències, sinó en una arrelada necessitat de creure.
Si vols salvar al teu fill de la pòlio pots resar o pots vacunar-lo... Aplica la ciència.

Carlos Alberto Grosso

La diferència entre un ateu i un creient és el respecte; el creient sempre es creu millor persona.

Catherine Fahringer

Estaríem mil cinc-cents anys més avançats si no hagués estat per l'Església, arrossegant a la ciència presa dels seus faldons i cremant les nostres millors ments en la foguera.

Celestine N. Bittle

Mai s'ha descobert un poble que, en l'estricte sentit del vocable, sigui ‘ateu’. Pot ser que hi hagi individus ateus; però mai un poble.

Cessar Muñoz M.

I l'home va crear a déu a imatge i semblança seva.

Chapman Cohen

Els déus són coses fràgils; poden ser assassinats amb un indici de ciència o una dosi de sentit comú.

Charles Darwin

La ignorància genera confiança més sovint que el coneixement, són aquells que saben poc, i no aquests que saben més, els qui tan positivament afirmen que aquest o aquell problema mai serà resolt per la ciència.
Lamento haver d'informar-lo que no crec en la bíblia com a revelació divina i per tant tampoc en Jesucrist com el fill de déu.
No puc persuadir-me que un Déu benvolent i omnipotent hagués creat intencionadament els icneumònids amb la intenció expressa que s'alimentessin dels cossos vius d'erugues, o d'un que un gat jugués amb ratolins...

Charlie Chaplin

Per simple sentit comú no crec en Déu, en cap.

Chateaubriand

La desgràcia i la solitud exciten a la religió.

Clarence Darrow

Jo no crec en déu igual que no crec en la Mamà Oca. Només existeixen àtoms i espai buit, la resta són opinions.

D. H. Lawrence.

Tots els redemptors i fundadors de religions no han fet, al cap i a la fi, més que tallar els llaços que ens uneixen a la vida.

Daniel Fica V.

L'home va crear a déu i no déu a l'home encara que la majoria cregui el contrari.

Daniel Pérez

La religió és un consol, consola com les drogues, com l'alcohol i com els analgèsics, i com tots aquests consoladors, limita l'activitat cerebral i impedeix de pensar. Per això la gent busca la religió.

David Attenboroug

Quan els creacionistes parlen sobre Déu creant cada espècie individual com un acte separat, sempre es refereixen als colibrís, o les orquídies, els gira-sols i organismes bells. Però, en lloc d'això, jo solc pensar en un cuc paràsit que barrina a través de l'ull d'un nen assegut en un banc d'un riu d'Àfrica occidental. Un cuc que està deixant-lo cec. Estan dient-me que el Déu en el qual vostès creuen, el qual diuen és un déu de misericòrdia, que cuida de cadascuna de les seves criatures, va crear aquest cuc que no pot viure en un altre lloc diferent que en el globus ocular d'un innocent nen? Això no em sembla que coincideixi amb un déu ple de misericòrdia.

David Gerrold

És més fàcil creure en Déu que acceptar nosaltres mateixos la culpa.

David Paul Gladden

La voluntat de Déu és directament proporcional a l'opinió pública.

David Starr Jordan

Quan un gos li borda a la lluna, és religió; però quan li borda als estranys, és patriotisme!.

Delos B. McKown

L'invisible i l'inexistent s'assemblen molt.

Denis Diderot

L'escepticisme és el primer pas cap a la veritat.
Què és aquest Déu, que mata a Déu per a apaivagar a Déu?.

Desmond Morris

Ja que hem al·ludit a la religió, convindrà, potser, examinar més de prop aquesta estranya forma de comportament animal... Les activitats religioses consisteixen en la reunió de grans grups de persones per a realitzar reiterats i prolongats actes de submissió, a fi d'apaivagar a un individu dominant... A primera vista és sorprenent que la religió hagi prosperat tant, però la seva extraordinària potència és simplement una mesura de la força de la nostra tendència biològica fonamental, heretada directament dels nostres avantpassats simis, a sotmetre'ns a un membre dominant i omnipotent del grup.

Déu

És inútil, no em fan ni cas.

Donald Morgan

Una lectura i enteniment complets de la Bíblia són el camí més segur cap a l'ateisme.

Donen Barker

La veritat no demanda creences. Els científics no uneixen les seves mans cada diumenge, cantant ‘Sí, la gravetat és real! Tindré fe! Seré fort! Crec en el meu cor que el que puja ha de baixar. Amén!’. Si ho fessin, pensaríem que estan bastant insegurs d'això.

Douglas Adams

Déu ha estat durant molt de temps la millor explicació disponible, però ara les tenim molt millors. Déu no explica res en absolut, al contrari, s'ha convertit en alguna cosa que necessita una quantitat insalvable d'explicacions.

Dr. Weirde

Si pensar lliurement per un mateix és un bitllet segur a l'infern, les converses en el cel han de ser terriblement avorrides.

Dubarri

Com és possible que un acte de fe com el creure a cegues sigui un do? No és més aviat un defecte, una feblesa, una covardia disfressada de do?.

Dwight Eisenhower

No hi ha ateus a les trinxeres.

E. Haldeman-Julius

Creure en déus i creure en fantasmes és idèntic. Déu es pren com una paraula més respectable que fantasma, però no significa res més que això.

Edith Sitwell.

El públic creurà qualsevol cosa, sempre que no estigui fonamentat en la veritat.

Edward O. Wilson.

Les creences antigues són difícils d'eradicar fins i tot encara que sigui demostrable que son falses.

Epicur

Déu està disposat a prevenir la maldat però no pot? Llavors no és omnipotent. No està disposat a prevenir la maldat, encara que podria fer-ho? Llavors és pervers. Està disposat a prevenir-la i a més pot fer-ho? Si és així, per què hi ha maldat en el món? No serà que no està disposat a prevenir-la ni tampoc pot fer-ho? Llavors, per a què l'anomenem Déu?.
Déus? Tal vegada n'hi hagi. Ni ho afirmo ni ho nego, perquè no ho sé ni tinc mitjans per a saber-ho. Però sé, perquè això m'ho ensenya diàriament la vida, que si existeixen ni s'ocupen ni es preocupen de nosaltres.
És absurd demanar als Déus el que cadascun és capaç de procurar-se per si mateix.

Ernest Bornemann.

Jo no crec en res. Per a mi la fe és una cosa tan odiosa com ho és el pecat per als creients. El que sap, no pot creure. El que cregui, no pot saber. El terme ‘fe cega’ és una redundància, perquè la fe és sempre cega.

Ernest Haeckel

Déu és un vertebrat gasós.

Estacio

La por va ser el primer que va fer néixer els déus en el món.

Fernando de Magallanes

L'Església diu que la Terra és plana, però jo es que és rodona, perquè he vist la seva ombra en la lluna. Per això tinc més fe en les ombres que en l'Església.

Fernando Savater

No és que jo no cregui en Déu, és que no sé què és Déu, i el creient tampoc ho sap.

Fiódor Dostoievski.

Jo no nego a Déu, és només que no sé si Déu va crear a l'Home o l'Home va crear a Déu.
Si tingués necessitat de viure molt tranquil, sense preocupar-me de la desgràcia aliena, creuria en déu, perquè així tindria la seguretat que ell s'ocuparia de resoldre les desgràcies humanes. Desgraciadament, la mateixa existència de la desgràcia humana, de la injustícia i el dolor, em diuen que no hi ha tal déu.

Florynce Kennedy

És interessant especular com s'ha desenvolupat que, en dos de les institucions més anti-feministes, l'església i les corts de justícia, els homes són els que usen els vestits.

Francisco Díaz Quintero.

No tan sols sóc ateu, sinó que no vull tenir cap relació amb Déu, ni tan sols per a negar-lo.

Frédéric Beigbeder

Després de tot el que els homes han fet per ell, Déu podria almenys haver-se pres la molèstia d'existir, no us sembla?.

Friedrich Engels.

La religió no és una altra cosa que el reflex fantàstic que projecten al cap dels homes aquelles forces externes que governen la seva vida diària, un reflex en què les forces terrenals revesteixen la forma de poders sobrenaturals.
Déu és un pensament que torna tort tot el que és recte.
Déu ha mort. Ara hem d'enterrar-l’ho.
És l'home una fallada de Déu, o Déu és una fallada de l'home?.
Fe: el desig de no saber el que és veritable.
Fe: no voler saber la veritat.
L'home, en el seu orgull, va crear a Déu a imatge i semblança seva.
L'últim cristià va morir en la creu.
L'únic mal que evita la religió és l'anarquia.
L'única disculpa de Déu és que no existeix.

Friedrich Nietzsche

L'única església que il·lumina és la reconvertida en biblioteca.
La decisió cristiana de considerar que el món és lleig i dolent ha fet al món lleig i dolent.
La diferència entre Déu i jo és que jo existeixo.
La fe salva, per tant, menteix.
La ignorància com la religió, com més lluny millor.
La religió sempre està segura i mai demana proves; la ciència mai està segura i sempre demana proves... prefereixo la segona.
La veritat us farà lliures, la mentida creients.
No puc creure en un Déu que vulgui ser lloat tot el temps.

Gaius Suetonius Tranquillus

Si no sabies a l'edat de cinc anys que els déus són inventats i els mites històries impossibles, ets un ximple.

Galileu Galilei

En qüestions de ciència, l'autoritat de mil no val l'humil raonament d'un.

Gallus Petronius

Va ser la por el que primer va portar déus al món.

Gary Sloan

La ciència no sols no ha trobat a Déu, ni tan sols l’està buscant.

Gaspar Llamazares

Cria bisbes i et trauran els ulls.

Gene Roddenberry

Hem de qüestionar la lògica de l'argument de tenir un déu omniscient i totpoderós que crea humans defectuosos i després els culpa pels seus propis errors.

Georg Christoph Lichtenberg.

Perquè una religió sigui apreciada per les masses, necessàriament ha de guardar una mica del gust a la superstició.

Georg Hegel.

La religió i la política han jugat juntes: aquella ensenyava el que volia el despotisme, això és: el menyspreu del gènere humà i la seva incapacitat per al bé i per a valorar-se alguna cosa per si mateix.

George Bernard Shaw

Ara ja sabem que l'ànima és el cos i el cos l'ànima. Ens diuen que són diferents perquè volen persuadir-nos que podem quedar-nos amb les nostres ànimes si els deixem esclavitzar els nostres cossos.
El fet que un creient pugui ser més feliç que un escèptic és tan cert com dir que el borratxo és més feliç que el sobri.
El martiri és l'única forma que una persona sense cap mena d'habilitat pot convertir-se en algú grandiós.
Per què hem d'acceptar els consells del Papa sobre el sexe? Si el sap alguna cosa sobre aquest tema, doncs, no deuria!.
No hem perdut la fe: l'hem transferit de Déu a la professió mèdica.

George Carlin

Digues-li a la gent que hi ha un ser invisible que viu en el cel i que va crear l'univers i la vasta majoria et creurà. Digues-los que la pintura està fresca i hauran de tocar-la per a estar segurs.
He començat a adorar el sol per algunes raons. Primer que res, a diferència d'alguns altres déus que podria esmentar, puc veure el sol. És allí per a mi cada dia. I les coses que em proveeix són bastant aparents tot el temps: calor, llum, menjar, un dia bell. No hi ha misteri, ningú demana diners, no haig de vestir-me bé, i no hi ha un desplegament d'ostentació avorrit. I a més és interessant el que he trobat, que les pregàries que li ofereixo al sol i les que abans oferia a ’Déu’ són totes respostes en la mateixa proporció aproximada del 50 per cent.
La religió és probablement el conte xinès més grandiós mai contat. Pensin en això: la religió realment ha convençut a la gent que hi ha un home invisible... que viu en el cel... que observa cada cosa que fem, cada minut de cada dia. I l'home invisible té una llista de deu coses especials que no vol que facis. I si fas alguna d'aquestes deu coses, té un lloc especial ple de foc i fum i coïssor i tortura i angoixa on t'enviarà per a viure i sofrir i cremar-te i ennuegar-te i cridar i plorar per sempre fins a la fi dels temps... però t'estima.

George H. W. Bush

No crec que els ateus hagin de ser considerats ciutadans ni tampoc patriotes, aquesta és una nació sota Déu.

George Santayana

L'escepticisme és la castedat de l'intel·lecte, i és vergonyós lliurar-lo massa aviat o al primer que es presenti.

George Santayana

La Bíblia és una meravellosa font d'inspiració per als que no l'entenen.

George Smith

Si algú presenta una creença positiva o sigui una asseveració que un manté és la veritat, aquest algú té l'obligació de presentar evidència en favor d'aquesta. El pes de la prova recau en la persona que manté la veritat d'aquesta proposició. Si l'evidència no és presentada, si no hi ha suficient base per a acceptar tal proposició, aquesta no ha de ser creguda.

Gerald Kersh

No puc creure en el Déu dels meus pares. Si hi ha una ‘ment’ que comprèn totes les coses, comprendrà que sigui un descregut.

Gustave Flaubert

El meu regne és tan ampli com l'univers i les meves ambicions no tenen límits. Sempre vaig avançant, alliberant esperits i sospesant mons, sense por, sense compassió, sense amor, sense Déu. Em dic Ciència.

Heinrich Heine

Perseguir al que no pensa igual que nosaltres, aquest ha estat en tot lloc el privilegi dels religiosos.

Helge Krog

L'església accepta el progrés pertot arreu on no pot ja impedir-ho.

Hellen Castle

Si Noè hagués estat realment previngut hagués liquidat aquelles dues mosques.

Henri Frederic Amiel

Una creença no és veritable perquè és útil.

Hipócrates.

Els homes creuen que l'epilèpsia és divina, merament perquè no la poden entendre. Però si diguessin diví a tot el que no poden entendre, hi hauria una infinitat de coses divines.

Howard Stern

M'emmalalteixen totes les religions. La religió ha dividit a la gent. No crec que hi hagi cap diferència entre el Papa usant un gran barret i desfilant per aquí amb un encenser, i un africà que es pinta la cara de blanc i li resa a una pedra.

Ignacio Ramírez

No hi ha Déu, els éssers de la naturalesa se sostenen per si mateixos.

Isaac Asimov

El rendir-se a la ignorància i cridar-la Déu sempre ha estat prematur. I en l'actualitat continua sent-ho.
Jo sóc ateu, sí. Em vaig prendre un llarg temps per a dir això. He estat ateu per anys i anys, però d'alguna manera vaig sentir que era intel·lectualment inacceptable que algú digués que és ateu, perquè això assumia un coneixement que ningú té. D'alguna manera era millor dir que algú era un humanista o agnòstic. No tinc l'evidència per a provar que Déu no existeix, però sospito tant que no existeix que no vull perdre més el temps.
Llegida acuradament, la Bíblia és la més potent força pro-ateisme mai concebuda.
No hi ha creença, sense importar quan absurda sigui, que no guanyi seguidors fidels que la defensin fins a la mort.
No tinc evidència per a provar que Déu no existeix, però ho sospito tant que no vull perdre el meu temps.
Rendir-se davant la ignorància i anomenar-la Déu sempre ha estat prematur, i continua sent-ho avui.
Si insistim que la Bíblia és certa en la seva literalitat, llavors hem d'abandonar totalment i completament el mètode científic. No hi ha manera en què puguem al mateix temps tractar de descobrir la veritat mitjançant l'observació i la raó, i acceptar la Bíblia com a veritable.
Succeeix que Josefo, que esmenta a Joan el Baptista, no esmenta a Jesús. Sí que hi ha, amb tota seguretat, un paràgraf en la seva història dels jueus dedicat a Jesús, però interromp el flux del discurs i s'assembla sospitosament a alguna cosa que se li hagués ocorregut després. Els estudiosos en general creuen que això és una inserció feta per algun editor cristià que, escandalitzat que Josefo parlés d'aquest període sense esmentar al Messies, va sentir que la inserció seria un acte piadós.

James Feibleman,

Un mite és una religió en la qual ja ningú creu.

James Randi

Per a assegurar-me que la meva blasfèmia ha estat expressada completament, per aquest mitjà afirmo la meva opinió que la noció de Déu és una superstició bàsica, que no hi ha evidència de l'existència de cap déu o déus, que els dimonis, diables, àngels i sants són mites, que no hi ha vida després de la mort, ni cel ni infern, que el Papa és un dinosaure perillós, fanàtic i medieval, i que l'Esperit Sant és un personatge caricaturesc mereixedor de riure i de ridícul. Acuso el déu cristià d'assassinat per permetre que ocorregués l'Holocaust, per no esmentar la ‘neteja ètnica’ que està sent duta a terme per cristians en el nostre món, i condemno i envileixo aquesta deïtat mítica per encoratjar el prejudici racial i comandar la degradació de la dona.

Javier Correa

Sense l'Home, no hi ha Déu. Perquè només l'Home pot ser tan vanitós com per a creure que per a ell es va fer tot l'univers.

Javier Ruíz

Suposo que les lleis físiques són més difícils de comprendre, però posseeixen sentit i comprovació, alguna cosa que no tenen centenars de déus i religions barallant-se per la raó....
Tots tenim un moment per a deixar de creure, és aquí quan el nostre cervell i enteniment s'expandeix cap a l'horitzó, és quan t'adones que la lògica i la raó, va més enllà de coses imaginàries....

Jean Cocteau

Déu no hauria aconseguit mai al gran públic sense l'ajuda del diable.
L'heretge no és el que crema en la foguera, sinó el que l'encén.

Jean-Jacques Rousseau.

La fe és qüestió de geografia.

John Boston

La llibertat és la distància entre l'església i l'estat.

John Lennon

Déu és un concepte segons el qual mesurem el nostre dolor.

John Morley

On és un deure adorar al sol, és bastant segur que sigui un crim investigar les lleis de la calor.

José Ruiz

L'escepticisme és la castedat de l'intel·lecte, i és vergonyós lliurar-lo massa aviat al primer que es presenti.

José Saramago

No crec en Déu i no em fa cap falta. Almenys estic a resguard de ser intolerant. Els ateus som les persones més tolerants del món. Un creient fàcilment passa a la intolerància. En cap moment de la història, en cap lloc del planeta, les religions han servit perquè els éssers humans s'acostin uns als altres. Per contra, només han servit per a separar, per a cremar, per a torturar. No crec en Déu, no ho necessito i a més sóc bona persona.

Joseph Banks Rhine.

La religió dogmàtica agafa l'aspecte i les proporcions d'una gegantesca al·lucinació col·lectiva que s'aparta de la realitat ... aquesta actitud, tradicional en el religiós, equival, en efecte, a encongir-se d'espatlles davant de tot realisme.

Joseph Joubert

És millor debatre una qüestió sense arribar a concloure-la, que arribar a una conclusió sense debatre-la.

Joseph McCabe

Tard o d'hora les esglésies, desesperades, tractaran d'obtenir una aliança mundial amb una cosa semblant a una tirania feixista per a contenir el creixement de l'ateisme.

Judith Hayes

Si un avió s'estavella i només sobreviu una de les 100 persones que hi anaven, se'n diu un miracle. Han de pensar el mateix les famílies dels altres 99?.
Si s’ensenya ‘ciència de la creació’ com una alternativa a l'evolució, llavors també hauríem d'ensenyar la teoria de la cigonya com a alternativa a la reproducció biològica.

Jules Renard

No sé si existeixi Déu, però seria millor per a la seva reputació que no.

Justin Thomas

I en el 4500-milionèsim any l'home va dir: Que hi hagi un Déu.

Karl Marx

El sofriment religiós és l'expressió del sofriment real i al mateix temps la protesta contra el sofriment real. La religió és el sospir de la criatura oprimida, el cor d'un món sense cor i l'ànima de les condicions més malvades. És l'opi del poble.
L'alienació religiosa és una alienació de segon grau. Expressa en forma de teoria justificativa l'absurd del món que la fa néixer. L'alienació religiosa té el seu origen en l'alienació econòmica i no podrà superar-se mentre no se superi aquesta. La lluita contra la religió és la lluita contra aquell món l'aroma espiritual del qual és la religió. La misèria religiosa, és, d'una banda, l'expressió de la misèria real i, per una altra, la protesta contra ella.
La religió és l'opi del poble.
La superació de la religió, com a il·lusòria felicitat del poble, és l'exigència d'una felicitat real.

Karlheins Descher

Els cristians jutgen com a ridícules llegendes les històries de déus que conten Homer i Hesíode. En canvi, que l'Esperit Sant pogués deixar embarassada una donzella sense alterar la seva virginitat era una cosa molt seriosa.

Kel Crum.

Eh!... suposo que som gent horrible i realment immoral perquè ens neguem a acollir la idea d'un tipus gran en el firmament que exigeix ser adorat i lloat tot el temps i que, si vostè pertany a la religió equivocada o no té religió, l'enviarà a un camp de concentració subterrani i etern a fregir-se per sempre.

Kenneth V. Lanning

La veritat és que molts més crims i abús infantil han estat comesos per fanàtics en nom de Déu, Jesús i Mohammed, que els que s'han comès en nom de Satanàs. A moltes persones no els agrada aquest fet però molt pocs tenen alguna cosa a argumentar sobre aquest tema.

Lemuel K. Washburn

Un dogma és la mà dels morts en la gola dels vius.

Lenin

Déu és, històricament i quotidianament, sobretot, un complex d'idees engendrades per la bestialització de l'home i per la naturalesa que l'envolta, així com el jou de classe; idees que serveixen per a afermar l'opressió i adormir la lluita de classes. La impotència de les classes explotades en la seva lluita contra els explotadors, engendra la fe en una vida millor més enllà de la mort, tan inevitable com la impotència del salvatge en la seva lluita amb la naturalesa engendra la fe en els Déus, els dimonis, els miracles, etc. A aquell que treballa i pateix misèria tota la seva vida, la religió li ensenya a ser humil i resignat en la vida terrenal i a reconfortar-se en l'esperança del premi celestial.
La religió és un mal producte d'un mal règim social.

Lenny Bruce

Sí Jesús hagués estat executat fa vint anys, els nens catòlics americans anirien a escola amb cadiretes elèctriques en els seus colls en lloc de creus.

León de Gandarías.

La majoria dels homes prefereix i troba més fàcil creure que prendre's el treball i la preocupació d'investigar.

Leonard Peikoff

El concepte de ‘causa’ és inaplicable a l'Univers. Per definició, no hi ha res fora de la totalitat que actuï com la seva causa. L'Univers simplement és; és un primari irreductible.
Un no pot seguir preguntat: Qui és el responsable de la llei natural? (la qual cosa equival a preguntar: Qui va causar la causalitat?) o Qui va crear l'Univers?. La resposta per a totes dues preguntes és la mateixa: L'Existència existeix.

Lisa Simpson

Mira, pots acceptar la ciència i enfrontar-te a la realitat, o bé pots creure en àngels i viure en un món infantil de fantasia.

Lord Hailsham

L'enemic més funest de la moral no és l'ateisme, l'agnosticisme, el materialisme, la cobdícia ni cap altra causa comunament acceptada. El seu autèntic enemic és el nihilisme: en el sentit més estricte del terme, no creure en res.

Lucio Anneo Sèneca

La plebs defensora del seu propi mal, s'aixeca contra la raó.
Res ens embulla en majors mals que l'atenir-nos als rumors, en la creença que el millor és l'acceptat per consentiment de molts, i el seguir els exemples més nombrosos, regint-nos, no per la raó, sinó per la imitació dels altres.

Ludwig Andreas Feuerbach

Déu no és més que l'esperit humà projectat a l'infinit.
La religió té per pare a la misèria i per mare a la imaginació.

Luís García Montero

Els éssers humans poden viure sense déus però els déus li deuen la vida als éssers humans, és a dir, són una extensió imaginària de la realitat, el resultat d'una insatisfacció.

Manfred F. Schieder

Vostè no necessita creure en l'ateisme, perquè l'ateisme està basat en la raó.

Maquiavel

Els homes són tan simples i se sotmeten fins a tal punt a les necessitats presents, que qui enganya trobarà sempre qui es deixi enganyar.

Mare Teresa de Calcuta

És un just càstig [la SIDA] per a una conducta sexual incorrecta.

Mark Twain

Es pretén que des del principi dels temps, [déu] va preveure tot el que anava a ocórrer en el món. De ser veritat, va preveure que Adam i Eva es menjarien la poma? Que la seva posteritat anava a ser intolerant i havien de ser ofegats? Que també la descendència de Noè anava a ser intolerant i que, passant el temps, hauria de deixar el seu tron en el cel i baixar a ser crucificat, per a salvar una vegada més a aquella pesada raça humana? A tota ella? No, A una part? Si ... Tots els altres condemnats. Per milions. Creuran vostès que va preveure tot això?.

Marquès de Sade

La idea de Déu és l'únic error pel qual no puc perdonar a la humanitat.

Martín Luter

La fe ha de sufocar tota raó, sentit comú i enteniment.

Mary Alice Carlespie McKinney

La religió fa tres coses de manera bastant efectiva: Divideix, controla i enganya a la gent.

Melvin Cohn

Jo aprecio ara quant aprenc equivocant-me. Jo puc canviar d'idea quan em confronten amb arguments racionals, sense necessitat que el canvi sembli ser purament semàntic o esperar que passi desapercebut... Estic agraït d'estar en una professió on adonar-se que un està equivocat és equivalent a un augment en el coneixement.

Mencken

No és per accident, poden estar segurs, que les escriptures cristianes fan del pare del coneixement una serp: viscosa, furtiva i abominable.

Michael J. Buckley

Les esglésies van ser el brou de cultiu de l'ateisme. Les religions organitzades van escandalitzar i van disgustar profundament la consciència occidental. Les esglésies i les sectes havien devastat Europa, havien perpetrat massacres, havien exigit la resistència o la revolució religiosa i havien intentat excomunicar o deposar monarques.

Michel de Montaigne

Oh insensat home, que no pot crear un cuc i no obstant això crea Déus a dotzenes!.

Michel Onfray

La fe suposa l'abandó de la raó i l'esperit crític.
Nosaltres som encara cristians perquè la nostra intel·ligència ha estat formatada per les lògiques cristianes.
Quan mor Marx, Déu ressuscita.

Mijaíl Alexándrovich Bakunin

El Déu que va prohibir a Adam i a Eva menjar els fruits de l'arbre de la ciència volia, doncs, que l'home, privat de tota consciència de sí mateix, fora per sempre una bèstia eterna, en quatre potes davant Déu ‘vivent’, el seu creador i el seu amo.
Ell Déu que va prohibir a Adam i Eva menjar els fruits de l'arbre de la ciència volia, doncs, que l'home, privat de tota consciència de si mateix, fora per sempre una bèstia eterna, en quatre potes davant Déu ‘vivent’, el seu creador i el seu amo.
La idea de Déu implica l'abdicació de la raó humana i de la justícia humana; és la negació més decisiva de la llibertat humana i porta necessàriament a l'esclavitud dels homes, tant en la teoria com en la pràctica.
La religió és demència col·lectiva.
Si Déu existeix, l'home és esclau. Ara bé, l'home pot i ha de ser lliure; per consegüent Déu no existeix.

Mike Fuhrman

Em resisteixo a creure en un Déu que és la principal causa dels conflictes en el món, predica el racisme, el sexisme, l'homofòbia i la ignorància, i després m’envia a l'infern si sóc dolent.
Estic envoltat de sacerdots que repeteixen incessantment que el seu regne no és d'aquest món, i no obstant això tiren mà de qualsevol cosa que puguin obtenir.
La religió és el que evita que els pobres assassinin als rics.

Navalla d'Hanlon

Mai atribueixis a la malícia allò que pugui ser adequadament explicat per l'estupidesa.

Nikos Kazantzakis.

Hem vist el cercle superior de l'espiral de poders. Hem anomenat Déu a aquest cercle. Li hauríem pogut donar qualsevol altre nom: Abisme, Misteri, Foscor Absoluta, Llum absoluta, Matèria, Esperit, Esperança Última, Silenci.

NMS

No hi ha cap raó, en teoria, per la qual la presència de déu no pugui ser mesurada o detectada d'alguna forma. L'única raó per la qual els creients afirmen que déu ‘no pot’ ser detectat d'aquesta forma és perquè déu no és detectat, i així doncs, cal muntar una vasta i intricada racionalització per a explicar a aquests ‘una cosa amorosa, eterna i totpoderosa que és, segons tot aspecte extern i objectiu, indistingible del no-res.

Noam Chomsky

Si no creiem en la llibertat d'expressió d’aquelles persones que menyspreem, llavors no creiem en ella per a res.
Jo no tindria el més lleu escrúpol a renunciar al meu ateisme el dia en què, davant els ulls de tots els homes que poblen la Terra, Déu se m'aparegués clamant amb veu tonant: ‘Per què t'obstines tant a negar la meva existència?’.

Oscar Wilde

La veritat en assumptes de religió és simplement l'opinió que ha sobreviscut.

Papa Lleó X

Des de temps immemorables és sabut quan profitosa ens ha resultat aquesta rondalla de Jesucrist.

Pascal

Els homes mai cometen maldat tan alegrement i completament com quan ho fan des de la convicció religiosa.

Paul Auster

No crec en Déu, la qual cosa no vol dir que no consideri la religió un aspecte culturalment fonamental de l'existència. La meva família pertanyia a aquesta generació de jueus que es van acostar a la religió després de la guerra amb una actitud que revelava un paradoxal sofriment de l'Holocaust, molts van sentir la necessitat d'acostar-se a les seves arrels.

Paul Broca

Prefereixo ser un mico transformat que un fill degenerat d'Adam.

Pepe Rodriguez

Per paradoxal que sembli, és obvi que entre els redactors neotestamentaris va prevaldre una norma ben estranya: Com més pròxims a Jesús es trobaven, menys escrits seus s'aporten al cànon i viceversa. Francament absurd i sospitós.
Per poc crític que un sigui, resulta molt difícil entreveure la inspiració o autoria de Déu en textos que no passen de ser la prova de durs enfrontaments pel poder entre faccions sacerdotals rivals que intentaven assegurar-se per a si els màxims beneficis econòmics possibles, en els quals no va haver-hi el menor escrúpol a falsejar textos i atribuir-los a Moisès/Yavhé.

Percy Bysshe Shelley

Si és infinitament bo, quina raó hauríem de tenir per a témer-li? Si és infinitament savi, per què hauríem de tenir dubtes concernents al nostre futur? Si ho sap tot, per què advertir-lo de les nostres necessitats i fatigar-lo amb les nostres oracions? Si està en tots costats, per què erigir-li temples? Si és just, per què témer que castigarà a les criatures a les quals va omplir de febleses? Si la gràcia ho fa tot per ells, quina raó hi haurà per a recompensar-los? Si ell és totpoderós, com ofendre’l, com resistir-se-li? Si és raonable, com pot enutjar-se amb els cecs, als qui els ha donat la llibertat de ser desraonats? Si és inamovible, amb quin dret pretenem fer-lo canviar els seus designis? Si és impossible de concebre, per què hauríem d'ocupar-nos d'ell? Si ell ha parlat, per què l'Univers no s'ha convençut? Si el coneixement d'un Déu és el més necessari, per què no és el més evident i el més clar?

Peter Dubral

Tota persona raonable sap que hi ha bona gent que creu en déus i bona gent que no creu en déus. Com la majoria dels ateus, jo no violo, assassino ni robo, sé distingir el bé i el mal, i no necessito seguir un conjunt de creences supersticioses per a portar una vida moral. La idea que només una persona religiosa pot ser bona és completament ridícula. De fet, potser són els ateus els veritablement bons; tractem de fer el que és correcte no per la raó egoista d'una por a algun càstig en l'altra vida, sinó perquè sabem que és el correcte.

Philip K. Dick.

La realitat és allò que, quan deixes de creure en ella, no desapareix.

Pierre Bayle.

Jo no puc ser religiós ni creure en déu. Prefereixo la filosofia, la lògica, la raó, perquè no puc posseir al mateix temps l'evident i l'incomprensible.

Pierre Simon de Laplace

El meu senyor, no tinc necessitat d'aquesta hipòtesi.

Proverbi Danès

Qui tem preguntar, l’avergonyeix aprendre.

Proverbi Llatí

On hi ha dubte hi ha llibertat.

Proverbi Xinès

Aquell que pregunta, és un ximple per cinc minuts. Però el que no pregunta, roman ximple per sempre.
És millor encendre una espelma que maleir la foscor.

Regina Pagel

No se de cap llibre que hagi estat font de tanta brutalitat i conducta sàdica, pública i privada, que es compari a la Bíblia.

Richard Bach

L'ésser humà no va necessitar fe per a volar… el que va necessitar va ser comprendre el que era el vol.

Richard Dawkins

Ells, parlant dels catòlics, expressen una preferència per mètodes ‘naturals’ de control demogràfic, i un mètode natural és exactament el que obtindran. Es diu fam.
En la infància la nostra credulitat ens serveix de molt. Ens ajuda a omplir-nos el cap, amb extraordinària rapidesa, amb la saviesa dels nostres pares i ancestres. Però si no creixem i superem aquesta etapa en la plenitud del temps, la nostra naturalesa... ens fa un blanc fàcil per a astròlegs, mèdiums, gurus, evangelistes i xerraires. Necessitem reemplaçar la credulitat automàtica de la infància per l'escepticisme constructiu de la ciència adulta.
Estic en contra de la religió perquè ens ensenya a estar satisfets amb no entendre el món.
La fe cega pot justificar el que sigui. Si un home creï en un déu diferent, o fins i tot, si usa un ritual diferent per a adorar al mateix déu, la fe cega pot decretar que ha de morir —en una creu, empalat, travessat per l'espasa d'un croat, amb un tret en un carrer de Beirut, o dinamitat en un bar a Belfast. Els memes de la fe cega tenen les seves pròpies formes immisericordes de propagar-se a si mateixos. Això és cert en la fe cega patriòtica i política igual que en la religiosa.
Si només hi ha un Creador que va fer al tigre i al xai, al guepard i a la gasela, a què està jugant? És un sàdic que gaudeix sent espectador d'esports sagnants?.
Tots som ateus respecte a la majoria de déus en els quals la humanitat ha cregut alguna vegada. Alguns de nosaltres simplement anem un déu més enllà.
Si tots els assoliments dels científics fossin eliminats demà, no hi hauria més metges, només metges bruixots, ni transports més ràpids que els cavalls, ni computadores, ni llibres impresos, ni agricultura més avançada que la de subsistència. Si tots els assoliments dels teòlegs fossin eliminats demà, notaria algú la diferència? Fins i tot els mals assoliments dels científics, les bombes i els vaixells baleners guiats per sonar, funcionen! Els assoliments dels teòlegs no fan res, no afecten a res, ni signifiquen res. Què ens fa pensar que la ‘teologia’ és realment un tema?.

Richard Feynman

Puc viure amb el dubte, la incertesa i el no saber. Penso que és molt més interessant viure sense saber que tenir respostes que podrien ser errònies. Tinc respostes aproximades, creences possibles i diferents graus de certitud sobre diferents coses, però no estic completament segur de res i hi ha moltes coses de les quals no sé res...
Déu va ser inventat per a explicar el misteri. Déu és sempre inventat per a explicar aquestes coses que no entens. Però, quan finalment descobreixes la manera en què treballa alguna cosa, obtens certes lleis que estàs arrabassant a Déu; no ho necessites més. Però ho necessites per als altres misteris. Per tant ho deixes perquè creés l'Univers perquè això encara no ho entenem; ho necessites per a entendre aquestes coses que no creus que les lleis puguin explicar, com ara la consciència, o per què només vius un cert període de temps —vida i mort— coses com aquestes. Déu sempre és associat a aquelles coses que no comprens. Per consegüent jo no crec que les lleis puguin ser considerades com a semblants a Déu perquè elles ja han estat enteses.
Què passa amb la naturalesa que permet que ocorri això, que sigui possible imaginar a partir d'un fragment el què serà la resta? Aquesta no és una pregunta científica: no sé quina resposta donar-li i en conseqüència contestaré de forma no científica. Crec que es deu al fet que la naturalesa és simple i té, per tant, una gran bellesa.

Robert A. Heinlein

Els deu manaments estan fets per a cervells avorrits. Els primers cinc són exclusivament per al benefici dels capellans i els seus poders; els segons cinc són mitges veritats, ni completes ni adequades.
La teologia mai ha estat de gran ajuda, és com buscar, a mitjanit i en un soterrani fosc, a un gat negre que no és aquí.
La fe i la teologia mai han estat de gran ajuda. És com buscar, a mitjanit i en un soterrani fosc, a un gat negre que no és aquí.

Robert Carr

Per això és que els religiosos estan tan embogits en contra d'Internet, no pel contingut obscè, sinó perquè cap religió pot suportar l'accés a la informació.

Robert Charles Wilson.

Jo no poso la meva ignorància en un altar i l’anomeno Déu.

Robert G. Ingersoll

Amb sabó, el baptisme és una cosa bona.
En tant totes les preguntes siguin respostes amb la paraula ‘Déu’, la recerca científica és simplement impossible.
Cada fet és un enemic de l'església. Cada fet és un heretge. Cada demostració és un infidel. Cada cosa que alguna vegada hagi succeït realment és un testimoni en contra del sobrenatural.
La nostra ignorància és Déu; el que coneixem és ciència.
La religió no manté a ningú. Ha de ser mantinguda. No produeix blat ni blat de moro; no llaura la terra; no tala boscos. És una captaire perpètua. Viu del treball d'uns altres, i després té l'arrogància de pretendre que ajuda a qui dona.
Separem de l'església el miraculós, el sobrenatural, l'incomprensible, el desraonat, l'impossible, l'incognoscible, l'absurd, i no queda res sinó un buit.
Si Crist de fet va dir: ‘No he vingut a portar la pau sinó l'espasa’, aquesta és l'única profecia del Nou Testament que s'ha complert literalment.
Si tots els ossos de totes les víctimes de l'Església Catòlica poguessin ser apilats junts, s'aixecaria un monument més alt que les piràmides.

Robert Heinlein

Una vida llarga i corrupta seguida per cinc minuts de gràcia perfecta et fa anar al cel. Un lapse igualment llarg de vida decent i bones obres, seguides per l'exabrupte de prendre per un instant el nom del Senyor en va moments abans d’un un atac de cor, et converteix en maleït per tota l'eternitat. És així el sistema?.

Robert L. Wilken.

Quan el cristianisme va prendre el control de l'Imperi Romà, va suprimir els escrits dels seus crítics i fins i tot els va tirar a les flames.

Robert M. Pirsig

Quan una persona pateix deliris se'n diu bogeria. Quan moltes persones pateixen d'un deliri, se'n diu religió.

Ryszard Kapuscinski

Ara se sol criticar a la televisió per transmetre tanta violència, quan més cruel ha estat la Bíblia: en les seves pàgines es menja a nens, es crida a matar als enemics, es cremen cases, es treuen els ulls als homes. Els amos de la televisió moderna no han inventat res nou.

Salomon Reinach

Religió és el conjunt d'escrúpols i tabús que obstaculitzen el lliure desenvolupament de l'enteniment humà.

Samuel Butler.

Una ment crèdula troba el major delit a creure coses estranyes i, com més estranyes són, més fàcil li resulta creure-les; però mai té en compte les que són més senzilles i possibles, perquè tothom pot creure-les.

Sant Tomàs d'Aquino

No és evident que Déu existeixi.

Santiago Ramón y Cajal

A títol provisional, considero, amb zoòlegs i anatomistes, que l'home té més de mico que d'àngel i que manca de títols per a envanir-se i enaltir-se.

Sherlock Holmes

És un error capital el teoritzar abans de posseir dades. Insensiblement un comença a alterar els fets per a encaixar-los en les teories, en lloc d’encaixar les teories en els fets.

Sigmund Freud

Els esperits mediocres demanden a la ciència la classe de certitud que aquesta no pot donar: un tipus de satisfacció religiosa. Només les autèntiques i poc comunes ments científiques poden suportar el dubte, la qual està unida a tot el nostre coneixement.
Els sentiments de ‘amor i temor de déu’ no tenen el seu origen en déu, si no en els éssers humans. Són sentiments de frustració dirigits per l'home a un ésser imaginari que pretén sigui el seu pare.
La religió és comparable amb la neurosi infantil.
Ni els dimonis ni els déus existeixen, són tots productes de les activitats psíquiques de l'home.
No, la nostra ciència no és una il·lusió. Però sí que seria una il·lusió suposar que el que la ciència no pot donar-nos el podem trobar en un altre lloc.
Seria molt bonic si hi hagués un Déu que va crear el món i una provisió benvolent, i un ordre moral en l'univers, i vida després de la mort; però resulta molt cridaner que tot això sigui exactament com desitjaríem que fos.

Sir Richard Francis Burton

Com més estudio les religions, més em convenço que l'home mai ha adorat a res més que a si mateix.

Spinoza

Qualsevol que busqui les veritables causes dels miracles i lluiti per entendre els fenòmens naturals com un ser intel·ligent, en lloc de quedar-se contemplant-los com un ximple, és derrocat i denunciat com un heretge impiu.

Stephen F. Roberts

Jo dic que tots dos som ateus. Jo només crec en un déu menys que tu. Quan entenguis per què tu rebutges tots els altres possibles déus, llavors entendràs per què jo rebutjo el teu.

Stephen Jay Gould

La ciència és un mètode per a comprovar afirmacions sobre el món natural, no un compendi immutable de veritats absolutes. Els fonamentalistes, en conèixer les respostes abans de començar i en obligar després a la naturalesa a posar-se la camisa de força de les seves pre-concepcions desacreditades, se situen per fora del camí de la ciència, o de qualsevol recerca intel·lectual honesta.
Si Déu va fer cadascuna de la mitja dotzena d'espècies humanes descobertes en les roques antigues, ¿per què va crear una seqüència temporal contínua de trets progressivament més moderns: increment en la capacitat cranial, ossos i cara reduïda, grandària de cos més acomodat? Potser va crear imitant l'evolució i provar així la nostra fe?.

Stephen W. Hawking

El que he fet és mostrar que és possible que la forma en què va començar l'univers estigui determinada per les lleis de la ciència. En aquest cas, no seria necessari apel·lar a Déu per a decidir com va començar l'univers. Això no prova que no existeixi déu, només que Déu no és necessari.

Steve Allen

No és duresa de cor o passions malignes el que condueix a certs individus a l'ateisme, sinó més aviat una escrupolosa honestedat intel·lectual.

Steven Weimberg.

La religió és un insult a la dignitat humana. Amb o sense ella, trobaràs bona gent fent coses bones i gent malvada fent coses dolentes. Però perquè la gent bona faci coses malvades, necessites la religió.

Susanna Tamaro

La religió no és molt diferent d'un cotxet de nens. En ell s’asseu qui no pot caminar pel seu propi peu.

Theodor Heuss

Cada poble té la ingènua convicció de ser la millor ocurrència de Déu.
La meva ment és incapaç de concebre una cosa com l'ànima. Pot ser que jo estigui errat i que l'home realment tingui ànima, però jo simplement no hi crec.

Thomas Alva Edison

No puc creure en la immortalitat de l'ànima... No, tot el que es diu sobre l'existència després de la mort està malament. És només el producte de la nostra tenacitat cap a la vida... el nostre desig de continuar vivint... la nostra paüra d'arribar a un final.

Thomas Gray

Quan la ignorància és felicitat, és una bogeria ser savi.

Thomas H. Huxley

En el bressol de tota ciència jeuen teòlegs extingits, com les serps escanyades al costat del bressol d'Hèrcules.
La base de la moralitat és... deixar de simular que es creï allò del que no hi ha proves i de repetir propostes inintel·ligibles sobre coses que superen les possibilitats del coneixement.

Thomas Hobbes.

El temor de les coses invisibles és la llavor natural del que cadascun anomena per a si mateix religió.

Thomas Jefferson

En tot país, en tota era, el sacerdot ha estat hostil a la llibertat.
És sempre millor no tenir idees a tenir idees falses; millor no creure en res a creure una cosa errada.
Ja vindrà el dia en què l'engendrament de Jesús pel Suprem Faedor com el seu pare, en el ventre d'una verge, serà classificat al costat de la rondalla de la generació de Minerva en el cervell de Júpiter.

Thomas Mann

Si penséssim que Déu està pendent de la terra i els seus habitants, que es preocupa perquè es respectin les seves lleis i es faci la seva voluntat, hem d'arribar a la conclusió que Déu ha estat derrotat pels homes, ja que en la terra ningú fa la seva voluntat, ni respecta les seves lleis. Crec que l'home ha creat un Déu absurd, és a dir, un Déu a imatge i semblança seva.

Thomas Paine

Intercanviar arguments amb una persona que ha renunciat a la lògica és com donar-li medicines a un mort.

Thomas Szasz

Si parles amb Déu, estàs resant; si Déu et parla a tu, tens esquizofrènia.

Tomás Jefferson

Dia vindrà en què l'engendrament de Jesús pel Suprem Faedor com el seu pare, en el ventre d'una verge, serà classificat al costat de la rondalla de la generació de Minerva en el cervell de Júpiter.

V. M. Martin

Aquests existencialistes fan poc esforç, si potser ho fan, per argüir contra les proves tradicionals de l'existència de Déu; l'ateisme simplement es dóna per fet... Tal ateisme podria explicar la llòbrega, mòrbida, creixent inquietud, i l'absurditat crassa de la vida que un troba sovint en l'existencialisme... La falta de Déu fa de la mort l'absolut; l'absolut que alguns consideren com a estupidesa absurda, uns altres com una monstruositat ridícula... Es dona un èmfasi extremat al costat tenebrós de l'existència humana. La frustració, el fastigueig i els dolors són part de tot el viure humà, però l'existencialisme sembla concentrar-se en ells. Hi ha molt poc goig i alegria en la literatura existencialista.

Voltaire

El dubte no és una condició plaent però la certesa és absurda.
És una de les supersticions de la ment humana imaginar-se que la virginitat pugui ser una virtut.
L'ateisme és el vici d'unes poques persones intel·ligents.
No estic d'acord amb el que dius, però fins amb la meva vida defensaré el dret que tens de dir el que penses.

Will Durant

Els pensadors d'Europa —l'avantguarda del pensar europeu— ja no discutien sobre l'autoritat del papa; debatien sobre l'existència de Déu.

William Lane Craig

No pretenc suggerir que l'ateisme és irracional.

William Shakespeare

La Bíblia pot ser usada per a defensar qualsevol idea.

Witold Kula

És ben sabut que el sentiment de solitud i d'impotència enfront de les forces desconegudes sempre van propiciar en la història un augment de religiositat.

Woody Allen

En realitat, prefereixo la ciència a la religió. Si em donen a triar entre Déu i l'aire condicionat, em quedo amb l'aire.
Gràcies a Déu sóc ateu.
Per a tu sóc ateu. Per a déu, la lleial oposició.

Xerris Bradlaugh

L'ateu no diu ‘Déu no existeix, sinó: no sé què significa déu; no tinc una idea de déu; la paraula déu és per a mi un so que no transmet cap afirmació clara ni diferent. No nego a déu, perquè no puc negar allò de la qual cosa no tinc un concepte, i el concepte que en té el que l'afirma és tan imperfecte que és incapaç de definir-m'ho’.

Xerris Lyell

La incompatibilitat entre ciència i religió és simplement aquesta: un científic no creurà res fins que ho vegi; un home religiós no veurà res fins que no cregui en això.

Yuri Gagarin

No veig a cap Déu aquí a dalt.