Tradueix

19 de maig 2024

JO VIRGINIA. JO VIR. JO, ara Tali.

Text: Atawallpa Oviedo Freire

Foto:Viquipedia
Les antigues sacerdotesses lunars es deien verges. "Verge" no significa una dona que mai va tenir relacions sexuals amb un home com diu avui l'església. La paraula llatina "verge" prové de l'arrel "vir" que significa força, poder, dona poderosa. S'aplicava a les deesses que eren anomenades verges no per la seva puresa, sinó pel seu vigor, per la seva independència.

Moltes dones com Marie, Isis, Ishtar, Diana, Astarté, van ser anomenades verges, la qual cosa no era una referència sexual...

I tots els grans herois culturals del passat, mítics o històrics, van néixer de mares verges o mares poderoses: Osiris, Marduk, Gilgamesh, Buda, Dionís, Jesús; tots van ser afirmats com a fills de la Gran Mare, perquè el seu poder ve d'ella.

Però les religions, quan van deixar de ser espirituals i es van convertir en dogmes, expliquen de manera diferent, distorsionada... I tothom s'ha estat preguntant com una "verge" pot quedar embarassada...

Els cristians no van poder concebre la Verge Maria com una dona no dependent de l'home, és a dir, la noció que la dona va néixer de la costella de l'home; llavors, es van inventar la idea del "sense pecat concebut" per denigrar la sexualitat i especialment aquelles dones que no se sotmetien al patriarcat.

Les religions han distorsionat el significat en sexualment pur, cast, mai tocat. Quan Joana d'Arc, amb les seves associacions de bruixes, es va anomenar a si mateixa La Pucelle d’Orléans, "la jove", "la Verge", la paraula conservava part del seu significat pagà original de una dona forta i harmoniosa. I això és el que avui es necessita, una trobada entre home i dona sense submissió, però, l'església, els conservadors, s'hi oposen.

Però tampoc la sortida és des del radicalisme, que només vol canviar el Papa per una Mama, un Francesc per una Francesca. Això seria aprofundir el patriarcat. A més, que l'assumpte no és només de gènere sinó de classisme, racisme i altres ismes. Això serà possible des de l'alteritat comunitària.

Hem de recuperar la Gran Mare, que és la Pachamama o Mare Còsmica, com a donadora de vida, que juntament amb Pachakamak o Pare Cósmic, com a força de vida, contenen, sostenen i mantenen l'existència. Hem de sortir de les religions i els ateismes per recuperar l'espiritualitat.