Tradueix

27 d’octubre 2023

Catequesi i els drets humans dels infants

Catequitzar és adoctrinar (resum)

Per Attix Tyrma

La catequesi és l'ensenyament arbitrari del Catecisme. El Catecisme és el resum de la doctrina cristiana catòlica.

Tota família que es consideri cristiana catòlica haurà de sotmetre la seva mainada a la catequesi, que serà impartida des de molt aviat per un catequista laic o per un sacerdot.

Per mitjà de la catequització s'introdueixen a la ment dels infants —encara incapaços de practicar un pensament crític—, una sèrie d'idees, imatges i conceptes que han de ser acceptats, acatats i retinguts a la memòria sense ser sotmesos a cap tipus d'anàlisi. Constitueixen dogmes. El dubte queda exclòs de la catequesi. La fe absoluta s'estableix com a virtut insuperable.

Per a una ment racional, el que s'ha dit produeix estremiment. Sona, sens dubte, com una evident violació al dret de les persones a la llibertat de pensar.

Allò que en política s'anomena fanatisme, en religió se li dóna el nom de “fe”…, constituint així la creença sense titubejos i l'obediència cega en virtuts excelses. A la ment de l'infant s’estructura aleshores una cosmovisió que determinarà característiques personals, les quals, gairebé insensiblement, el seguiran tota la vida.

Idees, conceptes, imatges que presenta el catequista a la ment infantil

(Les cites entre parèntesis han estat preses de Catecismes i textos afins, editats entre 1963 i 2010).

  • Acceptació sense qüestionament del Principi d'Autoritat (“Et lloo, Senyor”)
  • Acatament i obediència cega a l'Autoritat (“Jesús… fes que jo em despulli de tot el que és dolent, per poder seguir-te”)
  • Adopció del pensament irracional com a valor (exclusió de la prova objectiva) (“No sóc fort. Demanaré al Senyor que m'ajudi”)
  • Principis justificants de la depredació ambiental (“Déu ens va crear i va crear tot per a nosaltres… per al nostre profit i felicitat”)
  • Incidència en l'emotivitat infantil per:
    • aconseguir identificació entre religió i afectes filials (“Jesús, vull estimar molt la teva Santíssima Mare… Ajuda'm a ser fill lleial de Maria, la meva Mare”)
    • establir com a virtuts la submissió i el conformisme (“Crist ens diu que li encomanem les nostres penes i desànims a Ell i Ell ens animarà”)
    • implantar el sentit de culpa, incitant al masoquisme i a la pròpia humiliació (“Fes-me fort per vèncer les meves males inclinacions… Jesús, vull estar amb tu a la creu”)
  • Foment de sensacions al·lucinatories, depressió, angoixa, manies persecutòries, etc. (“agonitzar penosament i morir és el camí que jo he de recórrer… Jesús camina terriblement ferit, regalimant sang… Jo mateix he maltractat Jesús”)
  • Ferma convicció en la superioritat del cristià (“El cristià porta la veritat… Els homes justos i bons són els que adoren Déu”)
  • Ferma unió amb l'Església (“Em lliuro a l'Església per sempre”)
  • Necessitat de la guerra com a forma d'estendre el cristianisme i defensar l'Església (“Prega perquè aviat sigui possible un sol ramat i un sol pastor… Si un dia, Senyor, em crides i em convides a deixar la meva família i la meva pàtria per servir-te… Els Creuats, a l'Edat Mitjana, van afrontar la mort…”)
  • Clara identificació de l'enemic (“L'ateisme és un perill per maliciós, perquè llisca amb el sigil d'una serp, enterrant-se en la immundícia espiritual… és una repulsiva supèrbia”)
  • El maniqueisme moral extrem (“Només som bons si ens aproximem a Jesús… Els que no són homes no poden reconèixer Déu”)

Rol del catequista

És clar, no tot catequista complirà la seva missió a la perfecció, per sort, però això no és obstacle per rebutjar la intenció de fer servir tècniques de rentat de cervell que permetran aplanar, si més no, el camí per a la formació d'una ment propensa a la irracionalitat i el fanatisme.

Cap codi d'idees, cap doctrina filosòfica, cap compendi moral no pot arriscar la salut mental ni ètica dels infants impunement.

En nom de la fe religiosa i de l'axiologia sacra, la Catequesi sotmet ments fins i tot immadures al deure de creure, imaginar, memoritzar personatges, fets i conceptes difícils de comprendre i assimilar sense la perspectiva d'una maduresa cultural que permeti evitar riscos per a la salut psíquica i el desenvolupament normal de la seva personalitat.

El truc està en l'edat. Com més vells,
més difícil és donar-los-hi forma

Conclusió

Concloem aquí, considerant que l'activitat catequista és violatòria...: 
  • de la Declaració Universal dels Drets Humans:
    art. 12: ingerència arbitrària a la vida privada, atacs a l'honra i a la reputació;
    art. 18:llibertat de pensament;
    art. 19: llibertat d'opinió i d'expressió;
    art. 26 inc 2: finalitats de l'educació;
    article 30: prohibició de la supressió de drets i llibertats) 
  • dels principis programàtics de la Convenció contra la Discriminació a l'Educació, aprovada per la UNESCO el 14 de desembre de 1960 
  • de l'esperit que anima la Declaració dels Drets dels Infants, existent ja des del 1924 i aprovada el 1959 per les Nacions Unides.

23 d’octubre 2023

Nit de les religions 2023 - La xerrada

Amb motiu de les xerrades programades per La Nit de les Religions, el passat 21 d'octubre, entre socis i simpatitzants, ens vam reunir 16 persones al local social d'Ateus de Catalunya per parlar del delicte de blasfèmia.

La presentació va anar a càrrec del president de l'Associació, Albert Riba, i va ser tramesa per Internet.

La transmissió (per Jitsi) va ser gravada en vídeo. 

Si no la vàreu poder seguir en directe, feu clic sobre la imatge i veureu la presentació de l'Albert Riba, que té uns 40 minuts de durada.


Si voleu veure només els textos de la presentació, feu clic sobre la imatge.

Un cop oberta la presentació, desplaçant el cursor del ratolí a baix a l'esquerra, apareixerà el control de desplaçament de les diapositives.  


 Feu els vostres comentaris!