Tradueix

06 de març 2023

Els abusos de l’església portuguesa

L'Església portuguesa lluita per adoptar mesures concretes contra els abusos sexuals a menors

Per Catarina Demony i Miguel Pereira


FATIMA, Portugal, 3 de març (Reuters) — L'Església catòlica portuguesa va anunciar el divendres un grapat de mesures per a fer front als abusos sexuals a menors en el si de l'Església, però va dir que els sacerdots sospitosos que segueixen en actiu no seran suspesos tret que els fets contra ells quedin clarament establerts.

El president de la Conferència Episcopal Portuguesa (CEP), José Ornelas, també va afirmar que l'Església no pagarà indemnitzacions a les víctimes.

La CEP es va reunir el divendres per a debatre la manera d'abordar la qüestió després que un informe del mes passat afirmés que almenys 4.815 nens van sofrir abusos sexuals per part de membres de l'Església Catòlica Romana a Portugal —en la seva majoria sacerdots— al llarg de 70 anys.

L'informe, elaborat per una comissió d'un any de durada finançada per l'Església, afegia que les seves troballes eren la "punta de l'iceberg", i el cap de la comissió, Pedro Strecht, afirmava que més de 100 sacerdots sospitosos d'abusos sexuals a menors seguien en actiu en funcions eclesiàstiques.

Ornelas —que està sent investigat per la fiscalia per encobrir abusos sexuals en un orfenat de Moçambic en 2011, però nega haver comès cap delicte— va dir en la roda de premsa del divendres que "ningú era culpable" fins que ho digués un tribunal.

L'Església va dir que havia rebut la llista de presumptes abusadores i que la utilitzaria per a investigar l'assumpte.

"Hem de trobar aquests casos i establir realment la veritat dels fets (però) només amb la llista de noms... És molt difícil", va dir Ornelas.

"No puc apartar a algú del ministeri només perquè una persona va dir 'Aquest home va abusar d'algú'", va afirmar.

El portaveu de la CEP, Manuel Barbosa, va afirmar que hi haurà "tolerància zero" amb els abusadores i els qui encobreixin abusos.

Entre les mesures acordades per la CEP, Barbosa va afirmar que l'Església oferirà suport "espiritual, psicològic i psiquiàtric" a les víctimes i les honrarà amb un monument que s'inaugurarà en la Jornada Mundial de la Joventut d'enguany, que se celebrarà a Lisboa aquest estiu.

"Amb dolor demanem perdó una vegada més a totes les víctimes d'abusos sexuals", va dir Barbosa. "També reafirmem la nostra ferma intenció de fer tot el possible per a garantir que els abusos no es repeteixin".

Barbosa va dir que es crearia un grup, també recolzat per l'Església, per a continuar escoltant a les víctimes d'abusos.

Keith Porteous Wood, president de la National Secular Society britànica i defensor des de fa temps de les víctimes d'abusos clericals, va dir a Reuters que les comissions finançades per l'Església s'enfrontaven a "obstruccions".

"Investigar 70 anys en un any és simplement poc realista, i un no pot evitar preguntar si aquesta imposició... va ser en realitat un intent d'assegurar que es denunciés el menys possible", va dir Wood.

Wood va dir que hauria de crear una nova comissió, preferiblement dirigida per jutges estatals.