Tradueix

09 d’abril 2025

L'interès per la realitat és incompatible amb la religió

Karl Popper
Basant-se en el concepte científic de la falsabilitat, desenvolupat per Karl Popper, aquest article argumenta que tenir interès per la realitat i ser religiós són posicions incompatibles. L'autor sosté que una creença només és rellevant si pot ser sotmesa a proves que la contradiguin. Les creences religioses, segons el text, sovint es tornen no falsables a causa de la manca de disposició dels creients a acceptar evidències contràries, prioritzant la creença per sobre de la veritat. Finalment, critica la tendència dels creients a reinterpretar textos sagrats com a metàfores quan es contradiuen amb la realitat, qüestionant la fiabilitat d'aquesta distinció sense un mètode consistent.



per M. Ferré, abril 2025

Tractaré de desenvolupar aquesta hipòtesi mitjançant un concepte crucial de la ciència: la falsabilitat. Una proposició és defineix com a falsable quan té la capacitat de ser sotmesa a proves que la contradiguin. Dono un parell d’exemples:

  • Aquesta truita no té ceba” és una proposició falsable, ja que podem obrir-la i observar si conté ceba, i s’haurà demostrat si la nostra afirmació era falsa o no.
  • Qualsevol proposició científica està subjecta a ser falsable. La teoria de l’evolució per selecció natural és falsable, malgrat que està molt establerta. Imaginem, però, que es descobreix un fòssil de conill autèntic de fa 500 milions d’anys. El model actual de l’evolució quedaria demostrat incorrecte.

La falsabilitat en qualsevol postura és essencial si l'interessat vol conèixer la realitat, ja que la seva validesa està subjecte a les evidències. La validesa d’una proposició no falsable no està subjecta a les evidències i, per tant, a qualsevol element real. Bàsicament la persona que creu en una proposta no falsable està en una posició on no canviarà mai d’opinió, sense importar les evidències en contra que se li mostrin. Si no pot existir cap evidència que la pugui fer canviar d’opinió, llavors ja no l’importa si allò en que creu és real, només l’importa el fet creure-hi.

Posem d’exemple els vidents. Si és fonamentalment impossible demostrar que el vident no s’està comunicant amb esperits, llavors creure en els seus mètodes és una postura no falsable i, per tant, irracional. De manera que ens seria igual estar encertats o no.

Tècnicament, els déus proposats a les religions serien falsables, però és la irracionalitat dels seus creients la que els fa, en pràctica, no falsables. Posem al déu Abrahàmic com a exemple. En principi, si es demostrés que qualsevol cosa que Ell ha fet, no la va fer Ell, sota aquella definició aquest déu no existiria, lo qual el fa falsable sota qualsevol dubte raonable. Però no fotem, si realment aquestes religions fossin falsables, no quedaria cap creient al món, ja que s’ha demostrat un i un altre cop allà on s’han equivocat i a la gent no li importa. És la fal·làcia coneguda com a moving the goalposts (canviar les regles del joc).

Posem per exemple el mite de la creació. S’ha demostrat, mitjançant la ciència, que l’univers no es va crear en set dies, i que la seva edat no són uns pocs milers d’anys, sinó milers de milions. Quan a algú que hagués acceptat la versió dels set dies (i sent sincer amb sí mateix), se li presentessin les evidències, deixaria de creure immediatament en aquell déu. És la seva postura irracional que s’aferra a seguir creient, sigui per un motiu o un altre. Això fa que la seva postura sigui, en la pràctica, impossible de demostrar falsa, la qual cosa implica que no estan interessats en que la seva creença sigui certa.

Si això costa d’entendre, posem un exemple. Per què ningú (racional) creu en l’existència dels déus grecs? Doncs probablement perquè servien com a explicació de fenòmens naturals que avui podem explicar gràcies a la ciència. Són déus amb un alt grau de falsabilitat. Seguir creient en Demèter, encara quan sabem que les estacions no són provocades pel rapte de la seva filla Persèfone, és una postura ridícula. Qualsevol persona racional no seguiria creient en elles intentant argumentar que són metàfores o que els seus altres mites no s’han falsat encara. Lo qual cosa em porta al següent punt.

Avaluem breument l’excusa que posen els creients davant aquesta objecció: que aquelles coses que s’han demostrat falses són, en veritat, metàfores.

Adoneu-vos del patró: la seva creença en Déu no prové de les evidències, sinó que en primer lloc creuen en Ell, i llavors intenten quadrar la realitat al voltant seu, en lloc de deixar que les evidències els portin a conclusions sense veritats preconcebudes.— Aquesta esquiva no soluciona res, ja que si resulta que el seu llibre sagrat conté metàfores, llavors necessiten un mètode per distingir les metàfores de la realitat. El seu mètode per aquesta distinció és una regla ben senzilla: “Allò real és allò que encara no contradiu els descobriments científics, i allò metafòric és allò que s’ha demostrat fals”. Això introdueix un problema insalvable pel creient: ja no pot estar segur que qualsevol cosa que pensi que és veritat sigui en realitat una metàfora, i no té cap mètode fiable per comprovar-ho.

Al final tot recau en la millor eina que tenim pel moment, la ciència. Ser religiós no és una postura que estigui interessada en la realitat. Estic 100% segur que si apareguessin proves indiscutibles (com el Big Bang amb el gènesi) que Jesús no va morir en la creu, o que en realitat eren diversos predicadors, els creients, aferrant-se a les seves creences tan fort com puguin, tindrien dues opcions: negar les evidències (i conseqüentment la realitat), o posar alguna excusa barata com que la crucifixió va ser metafòrica o qualsevol altra tonteria post-hoc. Això és la definició d’una postura no falsable.

Si la màxima prioritat d’un individu és estar encertat, és lògic que escolliria el millor mètode del qual disposa. Per què escollir un mètode demostrablement inferior? El pensament religiós per se no pot portar a veritats, ja que s’hi postula un seguit de proposicions, i la manera de confirmar-les no és el seu mateix mètode, realment només estan proposant coses sense importar-los-hi si són reals; el seu mètode no serveix de res. No té sentit el fet de creure en quelcom mentre esperem a que es mostri si és real o no. I el que ja no té gens de sentit és creure en allò que no es pot demostrar fals.

L’objecció d’en Homer Simpsom

 —Ja, però és que jo no crec en el Déu que va crear l'univers en set dies. El fet que demostris que no ho va fer, no vol dir que no existeixi.

El déu en el qual creien en el passat no és el mateix déu en el qual creus tu, està clar, Homer. El seu déu és demostrablement fals. Per això, en un intent d’aferrar-se a les seves creences, les definicions de Déu han anat canviant a mesura que coneixem la realitat. Déu ha passat de crear els animals a deixar-los evolucionar, d’inundar la Terra a no inundar-la, de ser un genocida, esclavista, misogin i homòfob a ser quelcom millor. Si el teu llibre sagrat conté errades, ¿quin mètode fiable tens per distingir les errades de les revelacions?

El problema és que el creient del segle IV creia en el seu déu pels mateixos motius que tens tu ara: perquè li encaixava amb allò que coneixia del món. Però clarament això no és suficient. Què et fa creure que tu estàs encertat quan ells no ho estaven?


15 de març 2025

Una justícia amb biaix confessional

 

Laïcisme a Espanya: Una justícia amb biaix confessional que ignora la constitució

El laïcisme, entès com la separació entre l'Estat i les confessions religioses, i la garantia de la llibertat de consciència de la ciutadania, continua sent una assignatura pendent a Espanya. Malgrat que la Constitució Espanyola de 1978 proclama la aconfessionalitat de l'Estat (article 16.3), la realitat sovint ens mostra una influència persistent de la religió, particularment la catòlica, en diversos àmbits de la societat i, de manera preocupant, en el sistema judicial.

Un exemple recent i il·lustratiu d'aquesta situació és el cas que ha afectat a Europa Laica, una entitat que defensa activament els principis laics. L'organització ha hagut de fer front al pagament de costes judicials injustificables (6.300 €) pel seu recurs contra la concessió de la medalla de l'Ajuntament de Cadis a una estàtua d'una verge. Aquesta decisió judicial ha indignat a Europa Laica, que acusa a un jutge "ultracatòlic" d'intentar silenciar-la.

El recurs d'Europa Laica denunciava la il·legalitat de la concessió d'aquesta medalla per incomplir el Reglament Municipal d'Honors i Distincions. En primer lloc, argumentaven que la Verge del Rosari no és una persona física ni una entitat jurídica, requisit exigit per la normativa. A més, els mèrits adduïts per a tal concessió eren considerats "objectivament surrealistes": la suposada intercessió de la Verge per conjurar epidèmies (1646 i 1730) i un sisme submarí (1755).

La resolució del Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Cadis no només va obligar a Europa Laica a pagar una quantitat "absolutament abusiva" de més de 6.000 euros en costes judicials, que ascendeixen a 8.200 euros amb la condemna en segona instància. L'associació qualifica la quantia decretada pel jutge Antonio Rodríguez García —que a més és el degà de Cadis— de "desorbitada i sense precedents", i considera que la resolució té una intenció "clarament exemplaritzant per acallar qualsevol intent de qüestionar els privilegis de l'Església en les institucions públiques".

El lletrat de l'associació, Mariano Reaño, ha denunciat que la resolució judicial "ignora obscenament el mandat del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, seu de Sevilla, que va acordar, el maig de 2018, limitar en primera instància les costes a un màxim de 1.000 euros", i que només permet cobrar-les a la part demandada, no a tercers que es sumen voluntàriament al procés. En aquest cas, la comunitat dominica de Cadis, que va decidir personar-se en el judici, ha estat la beneficiària econòmica.

Aquest episodi posa de manifest una problemàtica més àmplia: la percepció que una part del poder judicial a Espanya està impregnada de conviccions religioses que influeixen en les seves decisions, fins al punt de qüestionar la laïcitat de les institucions. L'article 16.3 de la Constitució estableix que "cap confessió tindrà caràcter estatal" i que "els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb l'Església Catòlica i les altres confessions". No obstant això, la línia entre tenir en compte les creences i afavorir una religió en concret, especialment en l'àmbit judicial, sembla difuminar-se en casos com aquest.

Tal com expressa Francisco Delgado al seu blog, "és una tossuda evidència que poder polític i religió formen ‘part d'un mateix tot’, governi qui governi". Delgado, que va ser vicepresident i president d'Europa Laica, manifesta la seva frustració davant la manca de voluntat política per avançar cap a un Estat laic, i denuncia que fins i tot governs de "suposada esquerra" han mantingut i fins i tot incrementat els privilegis confessionals.

La concessió d'honors a entitats religioses per part d'ajuntaments, fins i tot aquells governats per forces progressistes, és una pràctica que ha anat en augment. El cas de Cadis, on "l'Ajuntament de Cadis guardona la Verge, imposant un símbol religiós a tota la ciutadania", és un exemple paradigmàtic d'aquesta tendència.

Europa Laica, davant d'aquesta situació, seguirà defensant el laïcisme i ha anunciat una campanya de recaptació per fer front a aquestes costes injustes. La seva lluita se centra en propugnar, amb les eines del dret, la separació entre l'Església i l'Estat, malgrat la resistència que troben en "jutges amb mentalitats impregnades de nacionalcatolicisme".

Des de l’Associació Ateus de Catalunya, ens solidaritzem amb aquesta lluita i oferim a Europa Laica tot el nostre recolzament i ajut.

És essencial que la ciutadania sigui conscient d'aquests biaixos i exigeixi un sistema judicial que garanteixi la neutralitat religiosa i el respecte escrupolós de l'article 16.3 de la Constitució. La defensa del laïcisme no és només una qüestió de principis, sinó una garantia per a la igualtat i la llibertat de consciència de tota la societat.

SI vols ajudar a Europa Laica en aquesta lluita, segueix aquest enllaç:

https://laicismo.org/donaciones/gastos-judiciales/


08 de març 2025

Ningú vindrà a salvar-te


Aquest vídeo de YouTube (48 minuts) analitza la filosofia de Baruch Spinoza, contrastant-la amb la posterior proclamació de Friedrich Nietzsche sobre la "mort de Déu". Argumenta que Spinoza va desmantellar conceptualment la idea d'un Déu personal i transcendent segles abans de Nietzsche, identificant Déu amb la mateixa naturalesa: un sistema impersonal sense consciència ni propòsit. El vídeo explora com aquesta visió revolucionària, que nega un Déu bíblic, els miracles i l'ànima immortal, va portar a l'excomunió d'Spinoza en el seu temps. A més, examina les implicacions de la filosofia de Spinoza per a la moralitat, la llibertat i el sentit de la vida, suggerint que l'ètica es basa en la raó i la comprensió de la natura, en lloc de mandats divins, i que la veritable llibertat resideix en acceptar el determinisme de la natura. Finalment, el vídeo conclou que, mentre Nietzsche lamentava les conseqüències morals de la mort de Déu, Spinoza oferia una alternativa en comprendre la nostra connexió amb la natura com a font de sentit i llibertat.

Alternativament al video, aquí teniu un text detallat del contingut


  

25 de febrer 2025

Conferència sobre Laïcitat

Albert Riba i Víctor Gustà, president i vicepresident respectivament d'Ateus de Catalunya, varen impartir una conferència sobre laïcitat al Centre Cívic i Comunitari de Sant Joan Despí, 21 de febrer de 2025, exposant que el laïcisme és una doctrina que defensa la independència de la persona, de la societat i de l'estat, de tota influència de la religió i que considera que s'ha de desenvolupar —en tot cas— en l'àmbit privat i personal. Les seves arrels estan fonamentades en l'humanisme renaixentista i en els canvis de la Il·lustració.

Resum

La xerrada va abordar temes clau relacionats amb la laïcitat, l'ateisme i la gestió de la diversitat religiosa en la societat contemporània, amb un focus especial en el context català. La sessió va destacar per la voluntat d'aclarir conceptes sovint confosos i per plantejar propostes concretes per avançar cap a un model d'estat laic.

Aclarint conceptes fonamentals

Un dels punts centrals de la conferència va ser la distinció entre ateisme, laïcitat i laïcisme, remarcant que, tot i compartir punts en comú, no són sinònims. Es va definir l'ateisme com una resposta escèptica a l'existència de Déu, basada en l'absència d'evidències, i no com una creença en si mateixa. La laïcitat, per altra banda, es va presentar com un model d'estat que busca garantir la convivència en entorns diversos, mentre que el laïcisme s'entén com el moviment social necessari per assolir un estat laic.

Multiculturalitat versus Interculturalitat

Es va fer èmfasi en la diferenciació entre multiculturalitat i interculturalitat. La primera es va descriure com un model descriptiu de la diversitat social, mentre que la segona implica un diàleg actiu i un intercanvi entre diferents conviccions. En aquest sentit, es va subratllar la importància de promoure la llibertat de consciència i de convicció, incloent-hi no només les creences religioses, sinó també les no religioses.

Reptes i resistències

Durant la conferència, es van identificar diverses resistències a l'avenç de la laïcitat, especialment en aquells països on una religió majoritària gaudeix de privilegis històrics. Es va destacar la necessitat d'abordar aquestes resistències mitjançant el diàleg i la pedagogia, tot recordant que la laïcitat no busca oposar-se a la religió, sinó protegir la llibertat de consciència de tothom.

Propostes per avançar cap a la laïcitat a Catalunya

La segona part de la conferència es va centrar en propostes concretes per promoure la laïcitat a Catalunya, inspirades en un document elaborat per la Lliga per la Laïcitat l'any 2006. Aquestes propostes es van dividir en diversos àmbits:

Àmbit europeu: Impulsar una declaració europea de laïcitat i aplicar la directiva 6 sobre l'harmonització fiscal.

Àmbit estatal: Denunciar el concordat del 53 amb el Vaticà, revisar l'article 16 de la Constitució i corregir l'article 27.3 sobre ensenyament. Es va criticar la llei orgànica de llibertat religiosa per no definir què és religió i donar drets positius només als col·lectius religiosos.

Àmbit impositiu: Incloure les religions en el règim impositiu general i eliminar el finançament a partir de l'IRPF.

Àmbit social: Establir el matrimoni civil com a únic amb efectes legals, separar l'Església de l'exèrcit i regular l'apostasia.

Àmbit de la Generalitat de Catalunya: Evitar la participació de representants polítics en actes religiosos, suprimir actes religiosos oficials i treure la simbologia religiosa dels organismes oficials.

Àmbit de l'ensenyament: Dirigir la revisió del currículum escolar per treure la religió, garantir la igualtat i la prevenció de pràctiques contràries als drets humans.

Àmbit municipal: Aplicar el principi de laïcitat en actes oficials i catalogar els centres de culte per garantir la llibertat de consciència.

Debat i diversitat d'opinions

La conferència no va estar exempta de debat. Es van presentar arguments en contra del laïcisme, com el paper de la religió en la identitat cultural i el perill de restringir la llibertat religiosa. També es van expressar opinions divergents sobre temes com la vestimenta religiosa en espais públics i el finançament de les escoles religioses.

Ètica cívica i convivència

Es va posar èmfasi en la necessitat d'una ètica cívica compartida per afavorir la convivència en una societat cada cop més diversa. Es va defensar la importància del mestissatge cultural i es va alertar contra aquelles pràctiques que atempten contra els drets socials generals.

Crítica als privilegis

Albert Riba va expressar el seu sentiment de discriminació davant els privilegis de l'Església catòlica, especialment pel que fa al finançament a través de l'IRPF. Es va criticar que els diners de tots els ciutadans, independentment de les seves creences, es destinin a mantenir una institució religiosa concreta.

En resum, la conferència va oferir una anàlisi completa i plural sobre la laïcitat i els seus reptes a Catalunya, destacant la importància del diàleg, el respecte a la diversitat i la necessitat d'avançar cap a un model d'estat que garanteixi la llibertat de consciència i la igualtat de tots els ciutadans.

Si en voleu veure la gravació completa que hi ha a YouTube (2h 26m) feu clic a la imatge: